Honden
Het ontstaan en voorkomen van klitten in de vacht van onze huisdieren.
Er zijn een hele hoop verschillende vachtsoorten. Maar allemaal kunnen ze op den duur gaan klitten. Dit komt meestal door onvoldoende onderhoud van de vacht door de eigenaar, maar ook kunnen klitten ontstaan op plaatsen waar de hond/kat overmatig likt en krabt.
Hoe ontstaan klitten nou eigenlijk?
Door onvoldoende verzorging gaan de haren aan elkaar vast zitten, waardoor kleine bosjes haar in de vacht samenklonteren. Als ze er elke dag of om de paar dagen worden uitgekamd, is er niets aan de hand. Blijven deze klitjes zitten, dan worden ze steeds groter en uiteindelijk zijn ze niet meer met een kam of een bostel te verwijderen. In hele ernstige gevallen vervilt de vacht zelfs helemaal. Hierbij ontstaat er een viltlaag van vacht dicht op de huid, waardoor er geen lucht meer bij de huid kan komen. Dit kan hele vervelende gevolgen hebben zoals ernstige jeuk door broeierigheid, met als gevolg smetplekken op de huid. Ook kunt u het dier niet controleren op parasieten en wondjes. Een vervilte vacht is te laat voor elke juiste behandeling, vaak is de enige optie het wegscheren van de viltlaag. Het resultaat is dan ook een kortgeschoren/kale (maar zeer blije/opgeluchte) hond.
Hoe voorkomt u klitten?
Het voorkomen van klitten is op zich niet zo heel moeilijk. Een regelmatige verzorging van de vacht van uw hond voorkomt de meeste klitten. Een enkel klitje is heus geen zonde en is zelfs normaal. Kam de vacht van uw hond geregeld goed door. Let daarbij op dat u goed vanaf de huid kamt, het beste in laagjes vanaf onderen. Zo tilt u elke keer een laagje haar op, kamt de haren eronder en laat een nieuw laagje vallen. Zo werkt u systematisch van beneden naar boven en kunt u bijna geen plekje overslaan. Vergeet vooral de ‘lastige’ plekjes niet, zoals de okseltjes en de buik. Mocht u twijfelen over hoe u uw hond het beste kunt kammen of borstelen, aarzel dan niet om het aan ons te vragen. Wij geven u graag advies over de kam/borstel methode die het best bij u en uw huisdier past. De vacht van honden en katten is een barrière tegen agressieve invloeden van buitenaf, onder meer UV-stralen, en water en hij beschermt tegen temperatuurschommelingen. Bovendien is de vacht de afspiegeling van de gezondheidstoestand van het huisdier. Een gezonde hond of kat behoort een gladde, glanzende en aaneengesloten vacht te hebben. Toch komt het vaak voor dat honden of katten last hebben van een “openstaande” vacht, jeuk, of van een afwijkende geur van de vacht. Soms zelfs hebben honden en katten kale plekken in de vacht.
Kinderen en vachtverzorging
Bijna alle kinderen vragen op een bepaalde leeftijd om een huisdier. Het liefst willen ze een dier om te knuffelen. kinderen moeten van hun ouders leren hoe zij met een dier moeten omgaan. De ouders moeten hiervoor voldoende kennis in huis hebben om hun daarin te begeleiden. Dieren zijn natuurlijk geen speelgoed en men dient liefdevol en voorzichtig met dieren om te gaan. De meeste kinderen beloven dat zij het dier zullen verzorgen, borstelen en uitlaten. Ouders denken vaak dat ze, met name de vachtverzorging, wel aan hun kinderen over kunnen laten. Helaas zien wij in de trimsalon maar al te vaak vervilte vachten waarbij het argument is: “Het is de hond van mijn kinderen maar ze borstelen nooit meer.” Ouders moeten zich in eerste instantie afvragen of zij zelf in staat zijn en bereid zijn om de (vacht)verzorging van een huisdier op zich te nemen. Goede vachtverzorging, goed borstelen en kammen, is voornamelijk bij langharige rassen voor een volwassene al geen gemakkelijk en een zeer tijdrovend karwei. Van uw kinderen kunt u dus niet verwachten dat zij de hond klitvrij kunnen houden. Kinderen van negen tot twaalf jaar kunnen al een stuk volwassener met een hond omgaan. Op deze leeftijd kunnen kinderen, mits de hond het borstelen goed toelaat, beginnen met het helpen bij de vachtverzorging. Het is belangrijk de taak die het kind op zich gaat nemen goed door te spreken. Op welke manier is de hond gewend geborsteld te worden? Welke borstels en kammen gebruik je op welke plekken?
De eerste paar keren is het belangrijk om het borstelen onder uw supervisie te laten plaatsvinden om de reactie van de hond op dat lichaamscontact goed te kunnen inschatten. Laat overigens nooit uw kinderen alleen met de hond, maar zorg altijd dat er een volwassene in de buurt is.Borstelen is namelijk tevens een bevestiging van de rangorde, mits dit op een goede manier gebeurt. Zoals u uw hond heeft geleerd dat borstelen geen spelletjes is, moet u uw kinderen ook leren dat borstelen een serieuze aangelegenheid is.
Vachtverzorging bij oudere honden
Ook voor oudere honden is vachtverzorging erg belangrijk. Vaak worden honden die al op leeftijd zijn niet meer zo vaak naar de trimsalon gebracht omdat het baasje dit een te grote inspanning vindt voor de hond. Ze komen dan bijvoorbeeld maar 1 a 2 keer per jaar. Vaak zijn ze dan qua vacht behoorlijk verwaarloosd, omdat het te lang geleden is. Dit terwijl de oudere hond misschien juist wel meer vachtverzorging nodig heeft. De vacht van de oudere hond zal namelijk ook wat veranderingen geven. Vaak komt de vacht wat losser en zal hij wat meer haar verliezen. Doordat de hond meer ligt en slaapt, zal dit ook eerder gaan klitten. De vacht zal dus juist vaker geborsteld en gekamd moeten worden. De echte oudjes zullen op den duur moeite krijgen om lang op tafel te staan. In de trimsalon wordt hier natuurlijk rekening mee gehouden. We laten de hond vaker rustig op tafel zitten en geven hem vaak ‘pauze’ tussendoor, zodat hij even bij kan komen met een bak water. Bij de vachtverzorging thuis zult u merken dat de hond misschien minder geduld heeft. Het is dan het beste om het in etappes te doen. Zo kunt u bijvoorbeeld de hond denkbeeldig in tweeën of in vieren verdelen en elke dag een gedeelte borstelen. Zo heeft u na een aantal dagen de hele hond weer geborsteld. Om de vacht er toch vol uit te laten zien en het onderhoud gemakkelijker te maken voor hond en baas, is het bijvoorbeeld mogelijk de vacht kort te houden op de buik, borst, liezen en oksels. Dit zijn over het algemeen de plekjes die lastig klitvrij te houden zijn. Dit kunt u altijd in overleg met de trimster laten doen. Wat we ook vaak zien bij oudere honden is lange(re) nagels. Deze hoeven lang niet altijd geknipt te worden. Bij het ouder worden is het normaal dat de onder voet wat doorzakt en dat de nagels wat minder kort afslijten. Daarnaast loopt de oudere hond mogelijk wat minder en vooral minder fanatiek. De nagel past zich aan doordat ook het leven verder doorloopt. Dit is goed te merken omdat met kort afknippen de nagel al begint te bloeden. Hoewel dit niet erg is en nauwelijks pijn veroorzaakt, geeft het wel aan dat het knippen mogelijk niet nodig is. Twijfelt u over de lengte van de nagels van uw huisdier? Dan kunt u natuurlijk altijd informatie hierover bij ons vragen.
Vachttips in de zomer
Moet het haar van mijn hond er in de zomer juist af of niet?”“Heeft mijn hond last van warmte of juist niet?” “ Als zij of hij kort haar heeft kan de huid dan verbranden in de zon?”
Zomaar een paar ‘zomerse’ vragen in de trimsalon.
De vacht van de hond is er om hem te beschermen tegen kwetsuren en tegen weersomstandigheden, zoals regen, kou en wind maar ook tegen warmte, ook al zou men dat niet direct denken. Er zijn voordelen van zowel lang als kort haar: een paar belangrijke punten hebben wij voor u op een rij gezet.
Lang haar :
Lang haar (bv. Maltezer, Shih Tzu ) kan een groot voordeel betekenen in de zomer omdat de vacht een natuurlijke isolatie laag creëert die de hond op temperatuur houdt. Dit gaat natuurlijk alleen op als de vacht goed uitgekamd is. Lang haar (bv. Husky, Duitse Herder) werkt ook als isolatie laag door de ondervacht van deze rassen. Zorgt u echter wel voor een trimbeurt, zodat de ‘winterwol’ er wel goed uit word gehaald en de vacht in topconditie is voor de zomer. Lang haar vraagt uiteraard wel veel meer onderhoud.
Kort Haar :
Kort haar is makkelijk te controleren op vlooien en teken. Kort haar is (als uw hond veel zwemt) makkelijk te drogen en te kammen. Kort haar zorgt voor minder (strand)zand, blaadjes,takjes en haar in huis. Pas bij een korte vacht goed op ‘zonnebaden’, is uw hond een echte zonaanbidder smeert u hem dan in met een goede zonnebrandcrème. Zorg altijd voor vers drinkwater en een schaduwplek als het warm is en u kunt samen met uw hond gaan genieten van een heerlijke zonnige zomer.
Puppy-Trim :
Het is belangrijk dat een hond zo vroeg mogelijk in de trimsalon komt om alvast te wennen aan een trimbehandeling. Honden die als pup de trimsalon als iets positiefs ervaren, zullen, wanneer ze volwassen zijn, de behandelingen niet als eng ervaren, maar het zelfs leuk kunnen gaan vinden! Vanaf de tijd dat uw hond volledig is ingeënt kan uw pup al terecht voor een Puppy-Trim. Dit houdt in dat uw pup op een leuke manier kennis maakt met de trimsalon. Puppy’s tot vier maanden kunnen bij ons terecht voor een Puppy-Trim.
Tijdens de behandeling nemen wij ruim de tijd om uw pup lekker te laten wennen en te verwennen. Hij zal kennis maken met alle ‘rare’ geluiden die in de trimsalon voorkomen, zoals de föhn en de tondeuse. Dit alles natuurlijk onder het genot van een lekkere beloning! Bij het ophalen krijgt u persoonlijk advies over de vachtverzorging die het best bij uw pup past.
Kortharige honden in de trimsalon
van kortharige honden wordt meestal gedacht dat ze niet in de trimsalon thuishoren, maar kortharige vachten, zoals die van een labrador, dalmatiër en doberman kunnen flink verharen. In dit artikel leest u waarom en wat u en wij, in de trimsalon, hier aan kunnen doen. Niet alle haren van de hondenvacht bevinden zich in hetzelfde stadium in de haargroeicyclus; anders zouden alle haren tegelijk uitvallen met als gevolg een vachtloze hond. Vandaar dat deze honden vrijwel het hele jaar door haar verliezen. Van nature hebben kortharige honden tweemaal per jaar een echte verhaar periode die tot 3 weken duurt, namelijk in de lente en herfst. In deze periode wisselt de kortharige hond zijn wintervacht naar zijn zomervacht of van zijn zomervacht naar zijn wintervacht. Uiteraard beïnvloeden weersomstandigheden deze periode, maar ook het overwegend binnenshuis houden van de hond en het overdreven borstelen van de vacht kunnen invloed hebben in dit rui proces. Het borstelen van een kortharige hond buiten de rui periode dient zoveel mogelijk vermeden te worden, aangezien u niet alleen de dode haren maar ook de levende (dus vaste) haren uit de hond borstelt. Deze vaste haren worden al snel door de vacht vervangen met als gevolg dat er een onregelmatig vachtpatroon ontstaat, welke een constante rui creëert. Tijdens de rui periode mag u de hondenvacht echter regelmatig borstelen om hem zo door de periode heen te helpen. Over het algemeen voldoet éénmaal per kwartaal een wasbeurt. Deze erg korte vachten pakken namelijk verder weinig vuil aan. Tenzij de hond zich natuurlijk heeft extreem vies gemaakt, waarbij gedacht kan worden aan een modderpoel! Een wasbeurt in combinatie met het droog blazen van de hond in de trimsalon kan de rui periode aanzienlijk verkorten. Dit is zowel gunstig voor de hond als de baas. Daarnaast zijn wassen en drogen slechts twee aspecten van de totale behandeling in de trimsalon. Tot een totale behandeling in de trimsalon behoren ook de oren reinigen, de nagels knippen. Wat soms wordt overwogen om snel van alle losse haren af te komen is het scheren van de korte vacht.
De invloed van sterilisatie/castratie op de vacht van de hond
Na de sterilisatie/castratie van uw huisdier is er een kans dat zijn vacht zal veranderen.Dit komt het meest voor bij honden met een langharige vacht of een zogenaamde gecombineerde vacht. Voorbeelden van een hond met een gecombineerde vacht is de Engelse Cocker Spaniël. De vachtstructuur kan door de sterilisatie of castratie veranderen, vaak wordt de ondervacht langer en gaat door de bovenvacht groeien. Zo kan het zijn dat mooie zijdeachtige vachten veranderen in dikke wollige pluizige vachten. Dit alles gebeurt onder invloed van het ontbreken van hormonen die er voor de sterilisatie/castratie nog wel waren. Andere veranderingen van de vacht die kunnen ontstaan onder invloed van het ontbreken van hormonen zijn:
• de vacht verliest zijn glans
• het haar gaat krullen
• vacht lijkt minder waterafstotend, waardoor hij langer nat blijft (gaat stinken)
De veranderingen die optreden verschillen per vachtsoort en ras. Zelfs per hond kan dit enorm verschillend zijn. Voor veel eigenaren is het onderhoud van de vacht na sterilisatie/castratie vele malen moeilijker dan voor de operatie. Er ontstaan sneller klitten doordat de vacht bijvoorbeeld zo pluizig is.
Honden die gesteriliseerd/gecastreerd zijn, moeten over het algemeen vaker naar de trimsalon.
Trimsalon Lisa